Adresimiz

Seker Mah. Osman

Kavuncu Bulvari

NO:236/B - KAYSERI

Faydali Bilgiler

Faydali Bilgiler

1 - Motorlar neden yag eksiltir?

2 - Motor yaginin bozuldugunu nasil anlariz?

3 - Yag eksilmesinde degisik marka yag eklenmesi motora zarar verir mi?

4 - Disli yaglari için katik gerekir mi? Katik kullanmak zararli midir?

5 - Fren hidroliginin ömrü ne kadardir?

6 - Motor yaglarinin cinsi ile yag degisim km.si arasinda baglanti var midir?

7 - Motorlarda "tolerans"larin daraltildigi söyleniyor tolerans nedir?

8 - Köpürme neden olur? Motora zarari nedir?

9 - Sabahlari aracin zor çalismasi motor yagiyla ilgili bir sorun mudur?

10 - Ayni cins ve ayni marka yaglarda bile neden renk farki olur?

11 - Motor yagi neden koyulasarak kirli gibi görünür?

12 - Disli yagi ambalajlari üzerinde görülen GL-4 / GL-5 ne anlama gelir?

13 - Fren hidroliklerinde DOT3 ve DOT4 nedir? Ne farklari vardir?

14 - Ayni viskozite derecesindeki yaglar arasinda neden fiyat farki olur?

15 - API SH/CF ne demektir?

16 - Yag performans sinifi nedir? Nasil anlasilir?

17 - Ince yag motora zarar verir mi?

18 - Sentetik yaglari mineral yaglar ile karistirip kullanabilir miyiz?

19 - Sentetik yaglar mineral yaglara göre neden daha pahalidir?

20 - Sentetik yag ile mineral yag arasinda ne fark vardir?


1 - Motorlar neden yag eksiltir?
Yag eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans saglamak amaciyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakin tasarlanmistir. Motorlarda ki bu özellik yagin yipranmasina, dolayisiyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçlarin belirli km. araliklari için yag eksiltme paylarini araç kitapçiklarinda belirtmislerdir. Sentetik yaglar mineral yaglara oranla daha az eksiltme yapmaktadirlar.

2 -Motor yaginin bozuldugunu nasil anlariz?
Motor yaginin bozuldugunu anlayabilmek için elle veya gözle yapilan incelemeler yaniltici olabilir. Kesin sonuç için, yagin laboratuar kosullarinda, fiziksel ve kimyasal olarak analiz edilmesi gerekir.

3 - Yag eksilmesinde degisik marka yag eklenmesi motora zarar verir mi?
Eklenen yagin ayni viskozite derecesinde, ayni API sinifinda olduguna dikkat edilmeli ve mineral yag ile sentetik yag birbirine karistirilmamalidir. Bu durumda motorda ani ya da dogrudan bir zarar olusmasa bile yagin kimyasal yapisi bozulabilir, motor korumasi azalir. Ancak, bu islem, geçici bir önlemdir, ilk firsatta yagin tümüyle degistirilmesi tavsiye edilir.

4 - Disli yaglari için katik gerekir mi? Katik kullanmak zararli midir?
Her nitelikli yagda oldugu gibi, disli yaglarinda da çesitli katiklar vardir. Disli yaglarinda özellikle asiri basinç katiklari (EP) bulunur. API GL-4, GL-5 gibi siniflara göre EP katiklarinin orani degisir. EP katiginin fazlasi, içinde sari metal bulundugundan, transmisyon sisteminde asinmaya yol açar. Bu nedenle araç üreticisinin önerdigi sinifta, kaliteli disli yagi kullanildigi takdirde ekstra katik kullanmak gerekmez.

5 - Fren hidroliginin ömrü ne kadardir?
Normal sartlarda fren hidroliginin degisim süresi kilometreden bagimsizdir. Ancak DOT3 için 12 ay veya 20.000 km., DOT4 için ise 18 ay veya 30.000 km. olarak kabul edilebilir.

6 - Motor yaglarinin cinsi ile yag degisim km.si arasinda baglanti var midir?
Araçlarin yag degisim km.lerini sadece araç üreticileri belirler. Bu nedenle, kullanim süresi araç üreticisinin tavsiyesi dogrultusunda belirlenmelidir. Sentetik yaglarin mineral yaglara oranla çok daha dayanikli oldugu söylenebilir. Dolayisiyla kullanilan yagin sentetik veya mineral olmasi motor performansini ve korumasini dogrudan etkileyen bir faktördür. Ancak yag degisim km.si araç üreticilerinin onayi olmadan uzatildigi takdirde, beklenen performans ve koruma saglanamayabilir.

7 - Motorlarda "tolerans"larin daraltildigi söyleniyor tolerans nedir?
Tolerans, birbirine çok yakin, hatta birbirine degen iki metal arasindaki bosluga verilen isimdir. Yeni teknolojiyle bu bosluklar en aza indirilerek, motorun daha kompakt olmasi ve daha fazla performans göstermesi saglanmaktadir. Toleransi daraltilan, yeni teknoloji motorlarda daha ince (sentetik) yaglarin kullanilmasi tercih edilir.

8 - Köpürme neden olur? Motora zarari nedir?
Gerçek anlamiyla köpürme, aracin devamli hareketiyle karterde olusan çalkalanma ve yagin motor içinde yüzeylere çarpmasi sonucu meydana gelir. Eger motor yaginda bu köpürmeyi engelleyecek köpük giderici katik yoksa ya da yetersiz ise, olusan köpükteki baloncuklar herhangi bir temastan patlar . Böylece, metal sürtünmesi meydana gelir ve asinma baslar. Halk arasinda bilinen köpürme ise, yag dökme haznesi kapaginda olusan, kaymak veya mayoneze benzer görüntüdür. Bu köpürme degildir. Yaga dogrudan su karisiyorsa veya eski teknoloji araçlarda oldugu gibi yag buhari disari çikmiyor ve gece - gündüz sicaklik farklarinda kondense olup yaga karisiyorsa bu olay meydana gelir. Motora dogrudan zarari olmayan kaymaklasma ve mayonezlenmeyi, köpürmeden ayirmak gerekir.

9 - Sabahlari aracin zor çalismasi motor yagiyla ilgili bir sorun mudur?
Araçlar soguk havalarda genellikle zor çalisirlar. Çok soguk havada kalinlasan yag, ilk çalisma aninda motorun içinde rahat dolasamaz ve bu nedenle ilk çalisma aninda sorun yasanir. Özellikle soguk hava kosullarinda düsük viskoziteli (yani ince), kismi sentetik ya da tam sentetik yaglar kullanilmalidir.

10 - Ayni cins ve ayni marka yaglarda bile neden renk farki olur?
Ham petrolün farkli yerlerden, farkli renklerde elde edilmesi sonucu, baz yagin tonunda degisiklikler olabilir. Ayrica kullanilan katiklarin farkli renklerde olmasi, motor yaginin rengini etkileyebilir. Ancak, renginin açik veya koyu olmasi yagin kalitesi etkilemez.

11 - Motor yagi neden koyulasarak kirli gibi görünür?
Motor yaginin görevlerinden birisi de temizliktir. Kaliteli bir motor yagi, içeriginde ki dagitici ve deterjan katiklari sayesinde motorda olusan kurum parçalarini dagitarak bünyesine alir, metal yüzeylere yapismasini engeller. Metal yüzeylere yapisanlari da deterjanla temizler. Bu nedenle de motor yagi kirlenir. Dolayisiyla kirli görünen motor yagi, görevini iyi yerine getiriyor demektir.

12 - Disli yagi ambalajlari üzerinde görülen GL-4 veya GL-5 ne anlama gelir?
Her ikisi de disli yaglari için kullanilan API siniflandirmasidir. GL-5'te asiri basinç katigi daha fazladir ve genellikle agir çalisma kosullarinda kullanilir. Araç üreticisi tarafindan aksi belirtilmedigi sürece GL-4 disli yagi tavsiye edilen yerlerde GL-5 kullanilmamalidir. Çünkü GL-5'te bulunan asiri basinç katigindaki kükürt, sari metalleri asindirir.

13 - Fren hidroliklerinde DOT3 ve DOT4 nedir? Ne farklari vardir?
DOT3 ve DOT4, higroskopik (havadan nem emme) niteligi olan fren sivisi özellikleridir. DOT3 ve DOT4'ün ayri ayri kaynama noktalari vardir. DOT3 140°C'de, DOT4 ise 155°C'de kaynar. Bu nedenle DOT4 kullanmasi gereken araçlarda kesinlikle DOT3 kullanilmamalidir.

14 - Ayni viskozite derecesindeki yaglar arasinda neden fiyat farki olur?
Yagin içerisindeki baz yagin kalitesi, katik paketinin cinsi, API veya ACEA performans sinifi farkliliklari nedeniyle fiyatlar degisiklik gösterebilir. Viskozite açisindan 0w-30'mu, 10w-60'mi daha iyidir?Yagin viskozitesinin uygunlugu kullanim yerine göre degisir. Örnegin 0W-30 çok ince bir yagdir. Motorun içinde rahatça dolasir ve her noktaya ulasarak yaglama yapar. 10W-60 ise daha genis bir viskozite araligina sahiptir ve çok sicak iklimlerde, sicaklik degerleri çok yükselen ve yüksek performans beklenen motorlarda kullanilir.0W ne demektir?

"W" Ingilizce winter (kis) kelimesinden gelmektedir. 0W kis sartlarinda sifir numara yag özelligi gösteren çok ince yag anlamina gelir.

15 - API SH/CF ne demektir?
API; performans sinifi onayi veren kurulus Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (American Petroleum Institute) bas harfleridir. "S" harfi, bujiyle ateslemeli araçlarda (spark ignition), "C" harfi, basinçla ateslemeli araçlarda (compressed ignition) kullanilacagini gösterir. Bu iki harf sabit olmak üzere, arkalarindan gelen harfler ise performans derecelerini belirtir. ( SA, SB, ...SL, SM gibi). Benzinli otomobillerde en üst sinif SM, dizel araçlarda ise CF ve CI-4'tür.

CF, hafif ticari araçlarda CI-4 ise is makinelerinde en üst siniftir API SH/CF örneginde "S" harfi önde oldugu için, bu yagin öncelikle benzinli araçlarda kullanilmasi öneriliyor demektir. "S"nin yaninda ki "H" harfi, yagin benzinli araçta "H" sinifi bir yag oldugunu gösterir. Ayni zamanda bu yag, dizel bir araçta ise CF sinifi bir yag olarak rahatlikla kullanilabilir.

16 - Yag performans sinifi nedir? Nasil anlasilir?
Bir yagin performans sinifini, ambalajindaki API ve ACEA degerlerinden anlayabilirsiniz. Yag firmalarinin uzun yillar süren, yüksek maliyetli çalismalar sonucu aldigi bu siniflar, yagin performansini belirler.

Bugüne kadar gelistirilmis yaglarda; Benzinli sinifta SM en üst API performans düzeyini Dizel sinifta CF ve CI-4 en üst API performans düzeyini A3, binek araçlar için ACEA performans sinifini B3, dizel, hafif ticari araçlar için ACEA performans sinifini E4, agir ticari araçlar için ACEA performans sinifini gösterir Motor yagina ek olarak baska yag katki maddesi kullanmak yararli midir? Hayir, yararli degildir. Çünkü motorun ihtiyaci olan tüm katiklar kaliteli bir motor yaginda zaten vardir. Yapisan ve viskozite artiran olmak üzere iki gruba ayrilan katiklar, motor yaginin katik dengesini bozarak uzun vadede motora zarar verir. Otomobil üreticileri disaridan katik kullanilmasini tavsiye etmezler.

Motor yagi katigi kullanmanin sakincalari sunlardir: Yaga sonradan ilave edilen katiklar, motor yaginin mevcut katiklariyla reaksiyona girip yapisini bozabilir. Bu durumda genelde yagda katilasma sikayetleri olusmaktadir. Yine bu katiklar, silindir duvarlarinda daha iyi yaglama için açilan honlama çizgilerini tikar. Bu da yagin silindir duvarlarina tutunmasini zorlastirarak yag filminin olusmasini engeller ve motor asinmasini artirir.

17 - Ince yag motora zarar verir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aracin motoruna uygun ve araç üreticisi tarafindan tavsiye edilen yagin kullanilmasidir. Kullanilan ince yag sentetik içerikliyse motora zarar vermez. Sentetik yaglar ince olmasina ragmen mineral yaglara göre çok daha dayaniklidir ve performansi yüksektir.

18 - Sentetik yaglari mineral yaglar ile karistirip kullanabilir miyiz?
Sentetik yaglar ile mineral yaglarin karistirilmamasi daha dogru olur. Bu yaglar karistirildigi takdirde mineral yag sentetik yagin üstün vasiflarini azaltir.

19 - Sentetik yaglar mineral yaglara göre neden daha pahalidir?
Sentetik yaglarin hammaddesi olan sentetik baz yag, ileri teknoloji ile yogun islemlerden geçerek üretildigi için maliyeti yüksektir. Bu da fiyatini etkileyen nedendir.

20 - Sentetik yag ile mineral yag arasinda ne fark vardir?
Mineral yaglar, petrolün islenmesiyle elde edilen baz yaga gerekli katiklarin eklenmesiyle üretilir. Sentetik yaglar ise, laboratuar kosullarinda çesitli kimyasal islemlerden geçtikten sonra gerekli katiklarin eklenmesiyle elde edilir. Laboratuar ortaminda farkli bir teknoloji ile üretilen sentetik yaglar, mineral yaglara oranla daha yüksek ve daha düsük sicakliklar ile yüksek basinca karsi daha dayaniklidir.